Začínáme - druhá sezóna
Venku bílo, příroda vypadá, že ještě hluboce spí.... ale nenechte se mýlit.
Za okny a ve sklenících to již kypí zeleným životem.
Pravdou ale je, že počasí nám letos moc nepřeje a tak se skliznň plodin setých napřímo zpozdí jistě o 2 týdny. Vše ostatní - tedy to co se sází z předpěstované sadby - by mělo být zralé v běžných termínech.
Letos se snažíme obohatit naší druhovou skladbu tak, aby byly bedýnky ještě pestřejší a nutily Vás rozšiřovat obzory kulinářského umění a hlavně, aby Vaše chuťové buňky netrpěly nedostatkem nových chutí :-)
Předpěstováváme různé druhy tykví a cuket, 5 druhů rajčat, mezi nimiž nechybí ani takové rarity jako zeleně žíhané - či obří masité vhodné na omáčky,protlaky,kečupy....
Mangold bude letos opět ve všech dostupných variantách - tedy multicolor (červený,žlutý,zelený) a křehký silver white - skvělý jak na vaření, tak hlavně do salátů.
Různé druhy ředkviček a ředkví najdete v jarních bedýnkách, spolu s třešněmi nebo třeba jarní cibulkou, ačokčou, topinamburami a různé druhy salátů.
Letní a podzimní obohatí černá ředkev a dva druhy řepy, římský salát, fazole, mrkev, kořenová petržel, brambůrky, řapíkatý celer....
Celou sezónu pro Vás pěstujeme bylinky - oblíbenou Rozmarínu jsem letos rozmnožila již na 10 keřů, a tak bude jistě v každé bedýnce. Takové kuřecí na rozmarínu, nebo restovaná mrkvička na másle s rozmarínem.... mňam, už se mi sbíhají sliny. Ale zpět k bylinkám - výběr bude velký, použijete je do salátů, na vařené pokrmy, část do letních osvěžujících koktejlů a čajů - jak ledových tak i teplých.
A co s tím, co vám zbyde? Usušit, či zamrazit - rozhodněte sami,která varianta pro Vás bude lepší. V průběhu sezóny budete mít možnost si bylinky třeba i doobjednat, pokud se vám bude hodit větší množství.
V každé bedýnce najdete i ovoce. V naší zahradě rostou třešně, višně, rybíz, jahody, angrešt, ostružiny, maliny, jablíčka, hrušky, švestky, renklódy a kanadské borůvky.
V letošním roce také chceme vyzkoušet, jak u nás půjde pěstovat různé druhy GREENS - čínská listová zelenina vhodná především na saláty.
Určitě je tedy na co se těšit....
Pro zdárný růst jsme půdu oživili naším kompostem a krtičinci z luk Kozákova - sem tam se tedy na naší zahradě najdou i drahokamy :-)
Přeji krásné jaro a těším se na setkání se všemi, kteří mají zájem o naše produkty.
PS. Před zahájením bedýnkování uděláme seznamovací posezení v Železném Brodě v čajovně Avantýra na nábřeží.
Termín upřesním. Hela